Hotel Portofino har bara varit öppet några veckor, men problemen hopar sig för Bella. Hon har ont om personal och pengar och hennes överklassgäster är krävande. Dessutom har hon blivit mål för en korrupt lokalpolitiker, som hotar med att dra in henne i en kokande politisk kittel i Mussolinis Italien. Hotellet kräver allt av henne, men hon har också sin egen familj att oroa sig för. Bella förstår inte hur hon ska mäkta med att göra alla nöjda./Btj.
Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Men hon är stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Elizabeth lär inte kvinnor bara hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen./Btj.
I huset på den vackra gatan står Agnes och försöker behärska sig. Allt kunde ha varit perfekt. Hon har Martin, två barn på väg att klara sig själva, ett jobb på bokförlag och ett hem så mycket finare än det hon växte upp i. Agnes vill inte veta vem hon är utan Martin. Till och med hans sätt att torka av köket är överlägset hennes. Men så ser Agnes något hon inte borde, och hennes förflutna gör sig påmint. Återigen måste hon uppfinna sig själv./Btj.
Solen syns överallt, från alla håll. Någonstans mellan promenad och psykos, lika otvunget som strängt, lika vårdslöst som fyllt av omsorg, tar dikterna form, en poesi som inte är lycklig bara för att den är ljus./Btj.
En hustru blir upphängd i en fågelbur i taket, en liten flicka låter sin välgörarinna brinna inne, en kvinnlig mystiker från 1200-talet känner smaken av Kristi förhud på sin tunga. Vänner som Joseph Brodsky, Oliver Sacks och Ingeborg Bachmann dyker upp. Alla gränser är upphävda, inget är otänkbart, förbjudet. Nutid och dåtid flyter samman och vi låter oss obönhörligen fascineras av ouppnåeliga änglar./Btj.
Ingenmansrosen, första gången utgiven 1963, är Paul Celans fjärde och mest berömda diktsamling, av många ansedd som en av den tyska 1900-talspoesins verkliga höjdpunkter. För första gången någonsin presenteras hela denna samling på svenska, i översättning av Björn Sandmark och Mikael van Reis.
I Lutad mot ett spjut får läsaren följa med i Mary Wollstonecrafts fotspår och in i hennes tankevärld. Det är en sann historia som tar sig friheter med inspiration av 1700-talsförfattarens fantasi och förnuft. En fängslande biografi - och en skattjakt i Norden.
Länge prydde namnet Sackler väggarna på världens mest prestigefyllda universitet och dito museum. Tack vare stora donationer förknippades den stenrika dynastin med Harvard, Oxford och Louvren. Vad som skapade förmögenheten var inte lika känt. Men när det stod klart att familjens företag låg bakom det smärtlindrande preparatet Oxycontin hamnade de skygga mecenaterna plötsligt i fokus. Cirka en halv miljon människor har dött i den så kallade opioidkrisen – vilket ansvar bar de som har producerat preparatet?
"Sällan har så många så mycket att tacka enda människa för... I alla sina roller har hon använt sin makt för att undanröja hinder så att människor ska kunna leva sina liv som de själva vill. En imponerande livsgärning av en orädd, kontroversiell kvinna med en energi som kan flytta berg." Ingalill Mosander, Aftonbladet. För första gången berättar den outtröttliga Barbro Westerholm om sitt liv som kvinna, läkare, ämbetsman och liberal riksdagsledamot. Under mer än fem decennier har hon påverkat och förändrat det svenska samhället i en mängd sociala frågor, från vaggan till graven. Hon brinner för att undanröja hinder så att människor kan leva sina liv som de vill så länge det inte skadar någon annan. Som generaldirektör för Socialstyrelsen var Barbro den som 1979 drev igenom att homosexualitet inte längre skulle räknas som en psykisk sjukdom. Efter detta har hon varit engagerad i andra frågor kring homosexuellas rätt och fortsatt att arbeta för HBTQ-frågor och homo-, bi- och transpersoners rättigheter. I riksdagen har hon lyft frågor om sex och samlevnad, genus, alkohol, tobak, narkotika, åldersdiskriminering och dödshjälp. Ibland går hon i mål, ibland inte men hon ger aldrig upp.
Jascha Golowanjuk föds 1905 i Odessa och kommer efter en europeisk vandring år 1929 till Göteborg. Här stannar han och blir författare, ja till och med bestsellerförfattare med en rad böcker. Journalisten och författaren Per Enerud har följt hans leverne.
1970 vinner en okänd 52-årig städerska Rabén & Sjögrens stora romantävling med Rapport från en skurhink, en dagbok från en hård låglönevardag. Jag har torkat nog många golv är en berättelse om en enastående kvinna, ett dokument över det politiskt präglade 1970-talets kulturliv, och en angelägen påminnelse om hur samhället fortfarande ser på kvinnor med låglöneyrken. För alla framsteg, all utveckling till trots - hur kommer det sig att så många lågavlönade kvinnor fått det sämre och inte bättre? Vad skulle Maja Ekelöf ha svarat på det?
Varför är Saga Walli och Gunnel Kjellgren-Schultze och deras konst intressant för oss på 2020-talet? Jo, för det första var de välkända och uppskattade med breda kontaktnät under sin aktiva tid på 1900-talet. För det andra är de nu under 2020-talet tyvärr alltför bortglömda och för det tredje är deras konst både vacker och intressant att betrakta.
När Ann Zacharias var 18 år och gifte sig med Sven-Bertil Taube, skrev skvallerpressen spaltmeter om deras kärleksrelation. Det gick så långt att de tvingades ställa in sitt planerade bröllop i Paris och gifta sig i smyg senare i Sverige. I den här boken berättar hon livfullt och målande - om sina passionerade och ibland stormiga kärleksrelationer och sin karriär som skådespelare.
De möttes på en skoldans i april 1941, ett år efter ockupationen av Danmark. Hanne bara sjutton, Kim arton. Få dagar senare åker Kim ut på sjön och de två nyförälskade börjar skriva till varandra. I hamnarna såg Kim vad kriget gjorde med människorna. Han skrev om det och kärlek. Sent under 1944 gav han sig in i motståndskampen. Han arresterades och torterades och sköts i april 1945. Det sista han skrev var ett brev till Hanne. Kim fick sätt livet till men Hanne lever än, 97 år gammal. År 2018 träffar Conny Palmkvist henne och får höra historien om Kim och deras brev. Resultatet är en bok om kärlek, för alltid äkta, komplex och sann. Varken kriget eller döden kunde skilja dem åt.
Charles Kings "Den övre luftens gudar" är något så ovanligt som en vetenskapshistorisk kollektivbiografi, där tanke och liv oupphörligt flätas in i varandra på olika intrikata vis.Boken handlar om den amerikanske antropologen Franz Boas (1858–1942) och fyra av hans mest framstående elever, Margaret Mead, Ruth Benedict, Ella Cara Deloria och Zora Neale Hurston. Tillsammans kom dessa fem forskare att skapa den kulturrelativistiska riktningen inom antropologin, men deras inflytande sträckte sig långt utanför seminarierummens väggar. De gjorde upp med tidigare gängse föreställningar om biologisk, kulturell och manlig överlägsenhet och visade även på de rasistiska tankefigurernas utbredning och destruktivitet i det samtida USA.King låter oss följa med på antropologiska forskningsresor till Baffin Island, Samoa, Nya Guinea och andra mer eller mindre exotiska platser och ta del av de yttre och inre spänningar sådana resor kunde rymma, inklusive, i ett fall, ett triangeldrama bland forskarna själva. Men den lätt kaotiska och föga konventionella forskningsmiljö Boas byggde upp i New York saknade heller inte dramatik – verksamheten där hade drag av ett intellektuellt och emotionellt livsexperiment och de ekonomiska marginalerna var ofta små.Kings framställning väjer inte för vare sig mänsklig eller begreppslig komplexitet. Det bidrar till dess lyster och skärpa.Charles King är professor i internationella relationer vid Georgetown University och författare till en rad böcker.
Den 10 september 2003 knivhuggs utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK i Stockholm. Morgonen därpå avlider hon, 46 år gammal. Sorgen förlamar en hel nation och tanken på hennes två små barn är outhärdlig. Mammor ska inte dö. Men hennes död innebär också att Sverige och Socialdemokraterna förlorat en del av sin framtid. Hon kunde ha fortsatt att vara en viktig röst i världen, hon kunde ha blivit en framgångsrik partiledare. Nu blev det inte så.Journalisten Eva Franchell var nära vän och kollega till Anna Lindh och i denna första heltäckande biografi ger hon oss en vital och levande tidsbild av det politiska 1900-talets andra hälft och skildrar den mångsidiga och inte alltid enkla politikern och människan Anna Lindh."Det är initierat, rakt och ärligt skildrat (...) Texten landar i den genuina människan Anna Lindh också bortom världspolitikens scener. En människa kan mördas men inte idéer är en förträffligt välskriven text om ett liv i demokratins tjänst, men där kärleken till barnen, kontakten med vännerna sen ungdomen och det övriga familjära alltid finns med på färden." /Håkan Philipsson, BTJ-häftet
"Polly, Annie, Elizabeth, Kate och Mary Jane hade oddsen emot sig redan från dagen de föddes. De inledde livet med en börda av skuld. De föddes inte bara i arbetarklassmiljöer, de föddes som kvinnor." Det påpekar Hallie Rubenhold i denna bok om de fem kvinnor som gått till historien som Jack the Rippers "kanoniska" mordoffer i East End i London 1888 - det finns några tänkbara mordoffer till. Men Rubenhold har inte skrivit en bok om själva morden eller om vem Jack the Ripper möjligen kan ha varit. Sådana finns det redan gott om. Hon låter istället dessa fem kvinnor träda fram ur den mytiska Londondimma och de trötta schabloner till vilka de som regel har förvisats. En av dem, Mary Jane Kelly, var prostituerad, svenskfödda Elizabeth Stride kan ha varit det periodvis, men det finns inget som tyder på att de övriga tre sålde sin kroppar. En av de mest seglivade föreställningarna om Jack the Ripper är just att han riktade in sig på prostituerade. Vad de fem kvinnorna däremot hade gemensamt var fattigdomen, alkoholproblemen och bostadslösheten. Med hjälp av de dokument som har bevarats, samtida slumskildringar och modern socialhistorisk forskning tar oss Rubenhold med till en värld där fattiga kvinnor betraktades som en förbrukningsvara och där det sociala skyddsnätet var minimalt. Och vi får, så långt de är möjligt, lära känna de fem mordoffren som de sammansatta och olikartade individer de var. Men deras baneman har för en gångs skull - för att inte säga äntligen - förvisats till marginalen. Hallie Rubenhold är författare och historiker. Hon är född och uppvuxen i USA men är numera bosatt i England. "Fem kvinnor" ("The Five") tilldelades The Baillie Gifford Prize for Non-fiction 2019 och blev 2020 nominerad till The Wolfson History Prize.