Hoppa till innehåll
Språk Språk
svenska svenska English English

Författarkvällar hösten 2016

Björn af Kleen Foto: Sofia Runarsdotter

 

Författarkväll med Björn af Kleen

Torsdag 29 september kl 19.00 på Staffanstorps bibliotek
Entré 70:- | Biljettsläpp 10/9 på Staffanstorps bibliotek
Telefonbokning 046-251265
Bokade biljetter hämtas senast en vecka innan föredraget

Björn af Kleen är författare och kulturjournalist på Dagens Nyheter. Han har skrivit två granskande reportageböcker om det svenska klassamhället: Lucke Lull som handlar om arvstvist och familjemakt inom familjen Bonnier, och Jorden de ärvde som granskar den nutida svenska adeln och fideikommissen.

Våren 2016 släpptes artikelsamlingen Zlatan, Silvia och andra svenskar, med af Kleens porträtt- och reportagejournalistik från Dagens Nyheter, som bland annat handlar om ny och gammal rasism, men också om vad Horace Engdahl har lärt sig av sina nederlag och varför kulturministern pratar så mycket om sin man.

Ebba Witt-Brattström Foto: Sara MacKey

 

 

Författarkväll med Ebba Witt-Brattström

Torsdag 13 oktober kl 19.15 på Hjärups bibliotek
Entré 70:- | Biljettsläpp 29/9 på Hjärups bibliotek
Telefonbokning 046-251594
Bokade biljetter hämtas senast en vecka innan föredraget

Professorn, litteraturvetaren och romanförfattaren Ebba Witt-Brattström stod ensam för vårens största skräll i Kultursverige. När hon utlämnade sig åt litteraturkritiken och skrev sitt första skönlitterära verk, punktromanen Århundradets kärlekskrig, var det för att ge röst åt dem som närt samma dröm som hon att få ”stå i bredd” med sin partner. Många av recensenterna hade svårt att skilja romanen från upplösningen av äktenskapet Witt-Brattström/Engdahl, vilket författaren hade förutsett. Hon visste precis hur Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga, som titeln är en parafras på, mottogs i hemlandet Finland. Missa inte bokcirkeln på Hjärups bibliotek där vi diskuterar dessa två romaner! Du hittar mer information om bokcirkeln här

Frida Skybäck Foto: Emil Malmborg

 

 

Författarkväll med Frida Skybäck

Onsdag 19 oktober kl 19.00 på Staffanstorps bibliotek
Entré 70:- | Biljettsläpp 1/10 på Staffanstorps bibliotek
Telefonbokning 046-251265
Bokade biljetter hämtas senast en vecka innan föredraget

Den Lundabaserade författaren Frida Skybäcks böcker utspelar sig i 1800-talets Skåne och handlar till stor del om kvinnans situation och livsvillkor. Hennes två första historiska romaner, Charlotte Hassel och Den vita frun, utspelar sig båda på 1700-talet. 2014 kom hennes tredje bok, Norrsken, första delen i en serie om systrarna Stiernfors som växer upp utanför Lund på 1840-talet. Frida Skybäcks senaste roman Polarnatt är del två i serien om systrarna Stiernfors.

Länk till evenemanget på bibliotekets facebooksida

Anneli Jordahl Foto: Sara Mac Key

 

 

Författarkväll med Anneli Jordahl

Tisdag 8 november kl 19.15 på Hjärups bibliotek
Entré 70:- | Biljettsläpp 25/10 på Hjärups bibliotek

Telefonbokning 046-251594
Bokade biljetter hämtas senast en vecka innan föredraget

Författaren och journalisten Anneli Jordahl har ägnat en stor del av sin skrivargärning åt klassreseproblematiken. Hon har arbetat som reporter och litteraturkritiker på bl.a. Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Aftonbladet och har under senare år kommit att bli en tydlig röst i den svenska kulturdebatten. Från att i huvudsak ha skrivit facklitteratur Klass – är du fin nog? och Att besegra Fru J? har hon skrivit flera rosade romaner. I höst är hon aktuell med en ny roman, Som hundarna i Lafayette Park.

Arr. Biblioteken i Staffanstorps kommun och Hjärups Byalag

 

Peder Lamm
 
 

Författarkväll med Peder Lamm

Torsdag 17 november kl 19.00 på Staffanstorps bibliotek
Entré 70:- | Biljettsläpp 29/10 på Staffanstorps bibliotek
Telefonbokning 046-251265
Bokade biljetter hämtas senast en vecka innan föredraget

Få en inblick i Skånes spännande slott från medeltiden och fram till 1900-talet. Krig med danskar, familjehistorier, mord och kärlek, arkitekter, grevar och baroner. Efter 30 år i auktionsbranschen har Peder besökt de flesta slotten och ger sin bild av en tvättäkta skånsk historia.

 
 
 

Författarkväll med Anna Larsdotter

Anna Larsdotter Foto: Ebba Ritzén

 

Tisdag 29 november kl 19.15 på Hjärups bibliotek
Fri entré | Biljettsläpp 15/11 på Hjärups bibliotek
Telefonbokning 046-251594

Bokade biljetter hämtas senast en vecka innan föredraget

Författaren och journalisten Anna Larsdotter från Lund, aktuell med boken Kvinnor i strid, berättar om enskilda kvinnoöden och ger nya perspektiv på kvinno- och militärhistoria. Anna Larsdotter har tidigare varit chefredaktör för tidningen
Militär Historia.

Arr. Biblioteken i Staffanstorps kommun och Hjärups Byalag

 

 

Författarkväll med Wilhelm AgrellWilhelm Agrell Foto: Atlantis bokförlag CC BY 3.0

Torsdag 8 december kl 19.00 på Staffanstorps bibliotek
Entré 70:- | Biljettsläpp 19/11 på Staffanstorps bibliotek
Telefonbokning 046-251265
Bokade biljetter hämtas senast en vecka innan föredraget

Wilhelm Agrell är författare och historiker med inriktning på freds- och konfliktforskning. Hans författarskap har till stor del behandlat svensk säkerhetspolitik under kalla kriget.

Agrell är verksam vid Forskningspolitiska institutet och utnämndes 2006 till Sveriges första professor i underrättelseanalys. Ikväll gästar han Staffanstorps bibliotek med föredraget Från ett kallt krig till ett annat - vart tog Europa vägen? 

 

 

Mer information om författarkvällarna:

Biljetter säljes under öppettider på angivet datum. Köpta biljetter återlöses ej. Bokade biljetter hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget. Obs! Ingen paus under föredraget.

Författarkvällarna är ett samarbete mellan Kultur & Fritid Staffanstorps kommun, S:t Staffans församling och SPF Club 230. 

 

 


SPF Club 230 Staffanstorp